top of page

Basis kleurleer

Ooit al gedacht aan complementaire kleuren? Het is iets dat niet echt bekend is in de volksmond. Het is eerder iets voor fotografen, videografen en grafici.


Tot nu dan uiteraard!




Vooraleer je naar het internet surft en daar alles op zoekt, neem hier eerst een kijkje hoe de kleurleer jou kan verder helpen. Bovenstaand heb je bijvoorbeeld het kleurwiel. De basis van alle kleurleer. Het geeft de relatie aan tussen de verschillende kleuren.



Primaire kleuren

De primaire kleuren zorgen voor de basis van alle (door de mens waarneembare) kleuren.


Deze zijn magenta, cyaan en geel. Maar deze zijn niet genoeg om alle kleuren na te bootsen bij print of digitale bestanden. Je hebt ook zwart nodig als sleutelkleur.





Kleurtemperaturen

Je kan het al raden. Je kan kleuren indelen in temperaturen. Of zelfs het gevoel dat ze overbrengen.


Een warme kleur (bijvoorbeeld extra geel en/of rood) kunnen ervoor zorgen dat je een warmere foto krijgt. Denk maar aan de typische landschapsfoto waar de zon ondergaat aan de horizon.


Bijna iedere fotograaf gaat dan in de nabewerking wat extra geel toevoegen om er voor te zorgen dat de kijker een warme en rustige indruk krijgt van de foto.


Het tegenovergestelde bestaat uiteraard ook. Een koele kleur (zoals wat extra cyaan of blauw) kan ervoor zorgen dat de kijker een ander beeld krijgt. Een blauwe kleur zorgt voor een koudere sfeer. Denk aan de koude klimaten.





Tinten

Uiteraard bestaat van één kleur meerdere tinten. Dit kan je dan controleren door achter de schermen (en dus dankzij jouw software) meer zwart aan een kleur toe te voegen.


Het omgekeerde kan ook. Door bijvoorbeeld wit toe te voegen. Opnieuw, dankzij jouw software.


Verschillende soorten kleurenschema's

Nu we dat allemaal weten, kunnen we over naar de verschillende kleurenschema's.


Monochrome

Dit bestaat uit een kleur. Maar dan uit verschillende tinten. Bekijk onderstaande foto maar eens om een idee te krijgen.




Complementaire kleuren

Herinner je jou nog het kleurwiel van daarnet? Complementaire kleuren zijn kleuren die recht tegenover elkaar staan in het kleurwiel. Kijk maar even, ik wacht hier wel.


Geen idee wat je jou hier moet voorstellen? Kijk naar onderstaande afbeelding om een idee te hebben wat ik bedoel.



En zo veel meer

Zoals je al kan raden komt er enorm veel meer bij kijken dan enkel het bovenstaande. Maar het geeft jou zeker een basis om verder mee aan de slag te kunnen. Succes!



Comments


Wil je updates over de laatste nieuwe posts? Of wil je op de hoogte blijven van Rêve Lucide?

Laat dan hieronder jouw gegevens na en blijf op de hoogte van alles wat bij ons leeft! 

Bedankt om door te geven!

bottom of page