top of page

Basis gids tot het filmen met een camera

Dus je hebt een mooie camera gekocht en waarschijnlijk al een paar foto's gemaakt. Maar hoe ga je nu te werk met de instellingen om deftig beeldmateriaal te maken? Hoe stel ik mijn ISO, frame-rate en dergelijke in? Dat doen we hieronder allemaal uit de doeken!Toebehoren

Net zoals bij fotografie, heb je bij videografie een aantal accessoires die je kan gebruiken tijdens het filmen. Hier overlopen we kort de doorsnee zaken die je kan aanschaffen.


Hieronder kan je links terugvinden naar materiaal die ik zelf gebruik of aanraad om aan te schaffen. Weet dat er altijd een duurdere optie bestaat. Hoeveel je hier aan wenst uit te geven, beslis je uiteraard zelf.Een variabele ND-filter is iets dat niet kan ontbreken uit jouw repertoire. Zeker omdat je hiermee de lichtinval kan terugschroeven als je jouw instellingen niet meer wil aanpassen (meer hierover later).


Het voordeel aan een variabele ND-filter, is dat je heel snel de lichtinval kan controleren door aan de filter zelf te draaien. Je kan zo eenvoudig het aantal stops beheersen.


Het is een goed idee om hiervoor step up rings te kopen en een ND filter van een 72 of 78 mm. Hierdoor koop je één enkele ND filter die op alle lenzen past die je hebt staan. Beter dan voor iedere lens een aparte filter te kopen uiteraard!Een stabelizer is iets waar je ook wil over denken om aan te schaffen. Of het nu nieuw of tweedehands is, maakt niet uit.


Je kan hier kiezen voor eentje van DJI. Deze zijn zeer goed materiaal voor cinematische shots. Of je kan gaan voor een standaard stabelizer als er iets meer leven in de beelden mag zitten.


Zo lang dat ding zijn werk doet, is het in orde. Zodoende kan je stabiele beelden voorzien voor niet alleen jouzelf, maar ook voor jouw klanten.Een microfoon heb je niet onmiddellijk nodig, maar is wel aan te raden als je stemmen wilt opnemen. Stel dat je een interview stijl filmpje wil maken, ga je dit best zeker aanschaffen.


Er zijn verschillende microfoons beschikbaar. Zoals de omniderictonal en de shotgun microfoon. Verschil tussen de twee? Omnidirectional vangt geluid van alle kanten op. De Shotgun microfoon vanuit één bepaalde richting. Waar die naartoe gericht is dus.


Je kan ook een lapel microfoon aanschaffen. Hier bestaan verschillende soorten in. Deze zijn het soort microfoons die je aan een trui kan pinnen. Weet dat de kwaliteit hier sterk kan verschillen.


Maak zeker geen gebruik van de audio die je uit de camera kan halen. De kwaliteit kan je nooit vergelijken met hetgeen je uit een normale microfoon haalt.Een tripod kan ook niet ontbreken uit jouw arsenaal. Het spreekt voor zich waarvoor je deze nodig hebt. Als je nog op zoek bent naar een goede starter tripod kan ik deze aanraden. Toch liever iets professioneler? Dan kan ik deze aanraden.Softboxen kan je gebruiken, maar zijn niet onmiddellijk nodig. Als je een interview-stijl filmpje maakt, kan je deze best in jouw rugzak meenemen. Dit zorgt voor een verzorgde en professionele look in jouw filmpje. Een goede starterset is eentje zoals deze.


Weet dat in bovenstaand geval, het ook een goed idee is om een lamp of dergelijk mee te nemen voor in de achtergrond. Dit zorgt dan voor dat net ietsje meer.Externe schermen kan je ook altijd aanschaffen, maar is geen must. Het is zeker aan te raden wanneer het scherm dat je hebt op jouw camera niet één van de beste is. Het geeft een betere indruk van wat het resultaat is vooraleer je jouw edits doet.


Daarnaast is het een goed referentiepunt of jouw onderwerp goed in focus is tijdens het filmen. Er is niets zo frustrerend als je thuis komt na een lange dag filmen om dan te merken dat jouw shots niet in focus zijn. Probeer dat maar eens uit te leggen aan de klant die speciaal een hele dag uit zijn planning heeft genomen om te filmen.


Daarnaast zijn er nog vele andere zaken die je kan aanschaffen. Heeft het een meerwaarde in jouw situatie? Goed. Anders laat je het best voor wat het is.Full frame of crop?

De eeuwenoude vraag (of toch sinds een full frame camera bestaat). Neen, maar eigenlijk ook ja.


Als je een crop sensor hebt met een wide angle lens, dan kom je dicht tegen het resultaat van een full frame sensor. Maar tegelijk ga je nog steeds het verschil zien.


Er is een verschil tussen hoe het beeld er uit ziet en welke kwaliteit je krijgt op het einde van de rit. Er is geen twijfel dat een full frame camera beter is in nagenoeg alle opzichten. Behalve de prijs dan.


Heb je een crop sensor, begin dan hier mee. Als je al even aan het filmen bent, zou ik zeker aanraden om over te stappen naar een full frame camera. Je zal duidelijk het verschil merken.De settings

En nu het stuk waar iedereen op zit te wachten (waarschijnlijk).


Vooraleer je verder leest, ik ga ervan uit dat de basisprincipes zoals ISO, Aperture en Shutterspeed gekend zijn.Vooraleer je naar de eigenlijke settings gaat, denk even na wat je wil bereiken. Het klinkt misschien raar, maar denk er toch maar eens over.


Wil je een wazige achtergrond? Hoe moet mijn onderwerp in beeld komen? Moet ik inzoomen met mijn lens of niet? Hoe gaat het verschijnen op video? Moet mijn audio reeds met het beeld opgenomen worden? Of komt de audio er achteraf bij?


Check, check en check? Op naar frame rate!Frame rate

Deze hangt wat af van regio tot regio. Amerika heeft de gewoonte om te werken met 30 FPS (Frames Per Second). Europa daarentegen, werkt met 24 FPS.


Er is natuurlijk een verschil tussen deze twee frame rates. Maar of je het ziet? Neen, niet helemaal.


Een belangrijke nota bij de instelling van de frame rate is de shutter speed. Als je bijvoorbeeld filmt bij 24 FPS moet de shutter speed MINSTENS het dubbele zijn. 50 over 1 of 1/50ste. Het valt te zien hoe je het aangeleerd hebt. Hierdoor krijg je hetzelfde effect op video als je met jouw eigen ogen ziet.


Pro tip: vergeet niet een slow motion shot in jouw video te steken. Deze krijg je van 60 FPS en hoger. Altijd leuk die beelden! Maak dus geen slow motion beeld met 24 of 30 FPS want het gaat op niets trekken als je de beelden bewerkt op jouw PC.Aperture

Dit is iets waar je volledig vrij in bent. Zo, op naar de volgende!


Toch nog even dit, hoe lager de f-stop, hoe waziger de achtergrond is. En tegelijk laat het meeste licht binnen op een lagere f-stop dan een hogere f-stop. Zo, dat was het :)


ISO

Heb je nog net ietsje meer licht nodig na al deze instellingen? Wees gerust, ISO to the rescue!


Gebruik deze instelling niet al TE veel. Beter zo laag mogelijk instellen als je kan. Als alle andere instellingen naar believen ingesteld zijn, grijp dan naar deze instelling. Hou in het achterhoofd dat dit een manier is van fake licht te maken met de camera. Dit zorgt dus vanaf een bepaald punt voor onzuivere beelden.


Verwacht dus niet dat, als je op ISO 32000 aan het filmen bent, je zuivere beelden gaat maken. Als het er dan nog niet voldoende licht is, grijp je best naar een softbox of andere soorten van licht.


Log formaat

Als je gaat filmen, neem je beste de beelden op in een LOG formaat. Waarom? Dit geeft jou meer speelruimte als je jouw beelden wilt bewerken. Het is wat als een RAW formaat als je foto's neemt, maar niet helemaal.


Vergeet dus de MP4 of andere formaten. Je moet maar eens een beeld opnemen in beide formaten. Je zal snel merken dat je de kleuren in jouw beelden beter kan beheersen in LOG dan in andere formaten.


Heb je de mogelijkheid om in RAW formaat te filmen? Go for it. Maar weet dat deze mogelijkheid enkel bestaat bij de duurdere camera's.Editing

Zo, je hebt jouw beelden. Nu nog verwerken. Maar met wat dan?

Er zijn een aantal mogelijkheden. De ene wat beter dan de andere. Naar gelang aan wie je het vraagt. Hieronder een beknopt overzicht:


 • Davinci Resolve

  • Zowel beschikbaar voor Mac als PC

  • Gratis of betalende versie (betalende versie heeft extra mogelijkheden en kost iets van een € 300,00)

  • Sterke leercurve

  • Veel tutorials te vinden op YouTube

  • Link


 • Adobe Premiere

  • Zowel beschikbaar voor Mac als PC

  • Enkel betalend per maand (Adobe Creative Cloud, rond een € 35,00 per maand)

  • Intuïtief

  • Veel tutorials te vinden op YouTube

  • Link


 • Final cut

  • Enkel voor Mac

  • Betalend ( iets van een € 300,00)

  • Veel tutorials te vinden op YouTube

  • Link


Los van wat je kiest, je komt goed uit. Zelf zou ik Premiere of Final cut aanraden. Dit zijn naar mijn mening de beste om mee van start te gaan. Daartegenover is Davinci Resolve helemaal gratis met redelijk wat functies die je kan gebruiken. Het is dus wat wikken en wegen. 

Zoals je ziet, er komt heel wat bij kijken. Maar er wordt redelijk veel duidelijk terwijl je bezig bent. Verkennen, verstaan en groeien. En dat steeds herhalen. Oh ja, het is ook redelijk kostelijk om te filmen.


Zoals je intussen waarschijnlijk al door had :)

Veel plezier!


 Heb je een secondje?

Heeft dit artikel jou geholpen?

 • Ja

 • Nee


Heb je nog opmerkingen over dit artikel? Laat het weten via de comments!Comments


Wil je updates over de laatste nieuwe posts? Of wil je op de hoogte blijven van Rêve Lucide?

Laat dan hieronder jouw gegevens na en blijf op de hoogte van alles wat bij ons leeft! 

Bedankt om door te geven!

bottom of page